Total Commander

a magyar oldal

GYIK

faq

 1. Rating: +164

  Positive Negative

  Hogyan lehet letiltani a bejelentkezõ képernyõt?

  A wincmd.ini [Configuration] részébe be kell írni az alábbi sort: StartupScreen=0 Természetesen, ez csak a regisztrált verzióban mûködik!

 2. Rating: +73

  Positive Negative

  Hogyan lehet a legkönnyebben átnevezni egy fájlt, úgy hogy a felkínált név az eredeti legyen?

  Válaszd ki a fájlt és nyomj SHIFT+F6 -ot.

 3. Rating: +46

  Positive Negative

  Hogyan lehet az aktuális fájlt a parancssorba "lehozni", hogy paraméterrel indíthassam?

  A Ctrl+ENTER segítségével. Ha a Ctrl+Shift+Entert -t használod, nem csak a fájl, hanem a teljes elérési útvonala is lekerül a parancssorba.

 4. Rating: +37

  Positive Negative

  Hogyan lehet a legegyszerûbb módon programot hozzáadni az eszközsorhoz?

  Nyomd le és tartsd lenyomva a SHIFT billentyût, majd az egérrel "dobd" a progamfájlt az eszközsorra.

 5. Rating: +13

  Positive Negative

  Hogyan tudom az eszközsor gombjait törölni ill. megváltoztatni?

  Nyomd meg a jobb egérgombot a kiválasztott gombon és válaszd a "Törlés" vagy "Váltás" menüpontot.

 6. Rating: +30

  Positive Negative

  Önkicsomagoló (EXE) tömörített fájlt is tudok alkönyvtárként használni?

  Igen, a fájlt kiválasztva nyomj Ctrl+PgDn -t.

 7. Rating: +20

  Positive Negative

  Tudom használni a TOTAL Commanderben a fogd és vidd (drag and drop) technikát?

  Igen, 3.0 -s verzió óta, de csak a 32 bites verzióban: a Szemetesvödör, az Intézõ és az Asztal és egyéb programok között!

 8. Rating: +75

  Positive Negative

  Ha újratelepítem a gépem, hogyan tudom megőrizni az FTP beállításaimat?

  Mielőtt törlöd a gépet, mentsd el aWCX_FTP.INI fájlt. A telepítésnél adtad meg, hogy hová kerüljön. Ha nem tudod, akkor a névjegy ablakban megnézheted.

 9. Rating: +19

  Positive Negative

  Ha elindítok egy DOS programot, vagy a TOTAL Commander parancssorából végrehajtok egy DOS parancsot, mindig a C:\-re (vagy más könyvtárba, mindig ugyanoda) jutok, nem pedig az aktuális könyvtárba?

  A programhoz rendelt PIF fájlba könyvtárnév is el van mentve. Ha Windows 3.1-et vagy Windows NT-t használsz, a PIF-szerkesztõvel megváltoztathatod a Windows könyvtárban lévõ _default.pif és dosprmpt.pif fájlokat. A "Munkakönyvtár" ("Working directory") sor üres legyen! Windows 95/98 vagy NT 4 esetén ha Alt+Enter-t ütsz a PIF fájlra, azonnal módosíthatod.

 10. Rating: +32

  Positive Negative

  Idõnként "Általános védelmi hibát" produkál a TOTAL Commander. A képernyõ furcsán néz ki, az egér lefagy, és így tovább. Mi a teendõ?

  A hiba gyakran nem a TOTAL Commanderben, hanem a monitor meghajtóban van. Ez a meghajtó fájl a Windows része, és a grafikus kártya szállítójától származik. Elõször is gyõzõdj meg róla, hogy standard VGA meghajtó használatakor is jelentkezik-e a probléma. Ha nem, akkor a kártya gyártójától új meghajtó fájlt kell beszerezni, illetve az Internetrõl le kell tölteni az új verziót. Manapság már a legtöbb gyártónak saját honlapja van, ahonnan le lehet tölteni a legújabb meghajtó fájlokat. Ha a standard VGA beállításban is jelentkezik a hiba, és eközben nem fut más program, küldj nekem egy hibajelzést, melyben megírod a TOTAL Commander és a Windows verzióját, a pontos hibacímet, és a modul nevét, ahol a hiba fellépett.

 11. Rating: +6

  Positive Negative

  Ha törlök néhány fájlt, a Windows 95/98 teljesen lefagy

  Fut a gépeden a Celansweep program? Egyes számítógépeken a fájlhasználatot monitorozó Cleansweep-nek gondot okoz a TOTAL Commander törlési módszere. A TOTAL Commander az alapértelmezésû Windows 95/98 funkciókat használja a fájlok Lomtárba való mozgatásához, viszont a fájlokat külön-külön törli, nem pedig egyetlen mûvelettel. A jelenlegi verzióban úgy oldható meg a probléma, hogy az Intézõ metódusát használjuk a fájlok törléséhez. Ennek az üzemmódnak a beállításához a wincmd.ini [Configuration] szekciójában Win95Delete=1 -et kell beállítani.

 12. Rating: +10

  Positive Negative

  A TOTAL Commander nem tud hozzáférni olyan fájlokhoz, amelyek nevében bizonyos karakterek (pl. Alt+255) vannak. Mit tegyek?

  A DOS és a Windows különbözõ karakterkészleteket használ: ASCII és ANSI. Az ASCII készlet számos karaktere, pl. a DOS grafikus karakterei, nem léteznek a Windowsban! Nyiss meg egy DOS ablakot, és RENAME paranccsal, kézzel nevezd át az ilyen fájlokat! Ugyanez érvényes a UNICODE nevekre Windows NT alatt.

 13. Rating: +17

  Positive Negative

  Hogyan tudom megakadályozni a fájlablakok tartalmának újraolvasását, valahányszor átváltok a TOTAL Commanderre?

  Írd be az alábbi sort a wincmd.ini [Configuration] szekciójába: Noreread=HIJ ahol H, I és J a hálózati meghajtók nevei. A forráskönyvtár bármikor újraolvasható az F2 lenyomásával.

 14. Rating: +12

  Positive Negative

  Hálózati meghajtók esetében ez meglehetõsen sokáig tart!

  Írd be az alábbi sort a wincmd.ini [Configuration] szekciójába: Noreread=HIJ ahol H, I és J a hálózati meghajtók nevei. A forráskönyvtár bármikor újraolvasható az F2 lenyomásával.

 15. Rating: +55

  Positive Negative

  Van-e mód arra, hogy az aktuális könyvtár minden egyes alkönyvtárának teljes méretét egyszerre kijeleztessük?

  Van! Jelöld ki az egyik alkönyvtárat, és egyszerûen nyomj egy Alt+Shift+Enter-t. A "DIR" jelzések helyén megjelenik az adott alkönyvtárak és azok alkönyvtárainak teljes mérete. Ez a funkció csak "teljes" nézet esetén mûködik (amikor a fájlok összes adata látszik), illetve ha nem ezt a nézetet használod, látszik a státuszsorban.

 16. Rating: +18

  Positive Negative

  Miért nem tudom megváltoztatni a könyvtárak dátumát?

  Ez a DOS és a Win32 tulajdonsága. Egy fájl dátumának módosításához a DOS-nak meg kell nyitnia a fájlt. Mivel könyvtárat nem lehet megnyitni sem olvasásra, sem írásra, a dátumát sem lehet megváltoztatni. A Win95/98 esetében viszont létezik egy speciális funkció, amely lehetõvé teszi ezt a módosítást!

 17. Rating: +10

  Positive Negative

  Miért tûnik el a kijelölés a fájlról, ha valamit beírok a parancssorba?

  A Windows nem teszi lehetõvé, hogy egyszerre két ablakban is legyen aktív kijelölés! Viszont bármikor visszatérhetsz a fájllistába a "fel" vagy "le" nyilas billentyûk leütésével.

 18. Rating: +20

  Positive Negative

  DOS parancsok, például a DIR végrehajtása után olyan gyorsan bezáródik a DOS ablak, hogy nem lehet elolvasni a parancs válaszát!

  Enter helyett indítsd Shift+Enter-rel a parancsot. A lefutás után nyitva marad a DOS ablak. Ilyenkor a dosprmpt.pif helyett a noclose.pif beállításai mûködnek.

 19. Rating: +7

  Positive Negative

  Megoldható, hogy több felhasználó különbözõ beállításokat használjon ugyanazon a gépen?

  Indítási paraméterek segítségével be lehet állítani, hogy minden felhasználónál más ini fájllal induljon a TOTAL Commander. Készíts több TOTAL Commander parancsikont a Programkezelõben, illetve a Windows 95/98 Start menüjében, és minden felhasználóhoz más .ini fájlt adj meg!

 20. Rating: +17

  Positive Negative

  Mi a helyzet a Linux verzióval?

  Dolgozunk rajta, de kibocsátási dátumot még nem tudunk mondani. A Linuxhoz már létezik legalább két Commander-stílusú fájlkezelõ: mc (Midnight Commander) - konzol módban mûködõ, sokoldalú Commander, xnc (X Northern Captain) - egy X-Window alapú Commander.

 21. Rating: +24

  Positive Negative

  Ha rákapcsolódok a vállalati FTP szerverünkre, olyan hibaüzenetet kapok, hogy "…ez a szerver nem támogatott " ("...the server isn't supported"). Miért?

  Sajnos az FTP szerverek által generált fájllistákra még nincs szabvány. A TOTAL Commander csak a leggyakrabban elõforduló szervereket támogatja. Jelenleg támogatást élvez számos Unix, DOS, Windows, OS/2, AS/400 és VMS szerver. Ha a TOTAL Commander nem támogatja az említett szervert, Alt-Enterrel még meg lehet nézni a távoli listát.

 22. Rating: +47

  Positive Negative

  Amikor megpróbálom telepíteni a TOTAL Commander új verzióját, olyan hibaüzenetet kapok, hogy nem található a konfigurációs fájl. Hogyan telepítsem a frissítést?

  Lehet, hogy a zip-elt telepítõcsomagot nyitottad meg, és abban duplán rákattintottál az install.exe-re. Ez így nem mûködik, mert ilyenkor a zip-en belüli többi fájl nem csomagolódik ki. Megoldás: egy üres könyvtárba (pl. c:\install) csomagold ki a telepítõ fájlokat, és innen futtasd az install.exe-t. Ha végeztél a telepítéssel, az egész c:\install könyvtárat törölheted.

 23. Rating: +100

  Positive Negative

  Hogyan kell a beépülõket (plugin) telepíteni?

  Az új verzóban már autómatikus, de ha kézzel szeretnéd vagy régebbi beépülővel szeretnél próbálkozni:

  3 féle plugin létezik:

  1. WFX - Fájl system jellegû
  2. WLX - Nézõke jellegû
  3. WCX - tömörítõ jellegû

  WFX:
  Hogyan adom a TC-hez?
  Beállítások/Általános beállítások/Mûködés - FS beépülõk
  gombnál elõugró ablakban hozzáadom a rendszerhez
  Hogyan használom?
  A hálózatok ikonra kattintva a plugin mint egy könyvtár
  megjelenik.

  WLX:
  Hogyan adom a TC-hez?
  Lister elindítom (F3), Beállítások/További beállítások LS
  Plugin gombnál elõugró ablakban hozzáadom a rendszerhez
  Hogyan használom?
  F3 és a fájlnak megfelelõ plugint használja a megtekintéshez

  WCX:
  Hogyan adom a TC-hez?
  Beállítások/Általános beállítások/Tömörítõ Beépülõ DLL-ek
  beállítása gombnál elõugró ablakban hozzáadom a rendszerhez,
  úgy. hogy egy fájl kiterjesztéshez hozzárendelem.
  Hogyan használom?
  Kijelölöm a fájlokat, majd Fájl/Tömörítés és ott kiválasztom a
  kívánt plugint. Például ha a diskdir plugint a lst
  kiterjesztésez rendeltem, akkor egy valami.lst fájlba fogja a
  dir tartalmát beleírni.

 24. Rating: +1

  Positive Negative

  Hogyan lehet gyorsan, ugyan azt a könyvtárat megjeleníteni a másik ablakban?

  A másik ablak felett csak rá kell kattintani a lemezmeghajtó gombra. Ha az az aktuális meghajtó a másik ablakban, akkor is abba a könyvtárba ugrik, amely az aktuális ablakban is meg van nyitva.

 25. Rating: +9

  Positive Negative

  Hogyan tudom gyorsan ugyan abba a könyvtárba kicsomagolni a tömörített fájlt?

  A leggyorsabban úgy, ha a "Fájl kicsomagolás" ablakban a célkönyvtárat egy mozdulattal (DEL) kitörlöd a célkönyvtárat.

 26. Rating: +6

  Positive Negative

  64 bites Windows alatt hogyan tudom elérni a rendszerfájlokat (például driver\etc\hosts)?

  Az új Total Commanderben (7.5) van egy belső parancs, amivel el lehet érni ezeket a fájlokat. Ez a belső parancs a cm_SwitchX64Redirection. Ha például ezt a parancsot hozzáadod egy gombhoz az eszközsoron, akkor ki/be kapcsolható, hogy látszódjanak ezek a fájlok vagy ne.

 27. Rating: +7

  Positive Negative

  Hogyan kell telepíteni a tartalom beépülőket (például EXIF infó)?

  1. hozzáadod a plugint
  2. Beállítások/Egyedi oszlopbeállítások
  3. Új - Feljön egy ablak, felül adsz neki egy nevet, például EXIF 🙂
  4. A két meglévő fix sor alatt Új oszlop
  5. Jobb oldalon megnyomod a + jelet. Ekkor feljön, hogy milyen oszlopot akarsz hozzáadni. Itt ha rámész az Exifre, akkor mint egy menü, kinyílik és válogathatsz az exif adatok között, hogy mit is zseretnél látni.
  6. Péládul válaszd az ISO-t
  7. Aztán adj hozzá még olyanokat, amit szeretnél, ugyan így.
  8. Ha vége, mentsd el.
  9. Az egyedi oszlopbeállítások alatt most már itt van az EXIF és ha ezt választod, akkor fájl neve, kiterjesztése és az ISO érték, ha képen állsz és megvan ez az infó.